Paříž část III. - Louvre, Orsay, Place de la Concorde


Ráno, 3. den našeho cestování, jsme se plní nadšení a elánu vydali na metro a mířili směr Louvre. Na zastávce stanice metra Louvre-Rivoli nás pak nadchnuly tematicky udělané sochy, jako kdyby jste v Louvru již byli.

 
Stanice metra Louvre- Rivoli



Vyrazili jsme ráno kolem 8., takže fronty před samotným Louvrem se daly zvládnout, navíc díky Museum Passu nás pustili přednostně a nemuseli jsme stát frontu na lístky, která byla značně delší.
Na co je dobré se připravit, je prohlídka před vstupem do památek, jednak procházení rámem a jednak se dívají do batohu, kabelky, kapes, ... My jsme tahali vždy max. jeden batoh a jednu příruční tašku, takže jsme měli za chvilku vyřízené veškeré kontroly. Plastové lahve můžete mít s sebou, nikde ty malé půllitrovky s pitím nevyhazovali.

Před Louvrem

Louvre jako takový je strašně rozsáhlý, a proto je dobré si vzít (ještě než půjdete okukovat umělecká díla) plánek, kde jsou zaznačené nejvýznamnější díla, kde je najdete a pokud nejste úplně mimo v mapách a jste průměrný turista, tak máte Louvre zmáknutý do tří až čtyř hodin. Výhodné (zvlášť v zimních měsících) je uložit si bundy do šatny - skříněk, které jsou bez poplatku na kód.







S přítelem jsme si prošli především starověkou sekci, kde byly krásné sochy a všemožné egyptské sochy a sošky, ale nenajdete tu mumie. Zamířili jsme také k obrazu Mony Lisy, která nás moc nenadchnula, spíš naopak nás zklamaly věční čumilové, co si před obraz stoupnou a koukají třeba 15 minut s nadšením a vytváří se tak velká hečmací fronta... Ale odcházela jsem od Mony Lisy s otázkou "Co na ní lidi vidí?" A doteď to opravdu netuším.
Ve stejné místnosti, jako je Mona Lisa je umístěn i obraz Poslední večeře páně, což je obrovské monstrum, až musíte hledat, kde na obraze ta hostina a Ježíš jsou. Nicméně zapůsobil na nás víc, než zmíněná Mona Lisa.


 
              


Mně osobně ještě uchvátilo torzo bohyně Niké, která je vystavená uprostřed v průčelí a působí velmi monumentálně a jednoduše božsky. Je to krásné dílo a auto r je neznámý.





  


















Obecně bych Louvre shrnula tak, že je to obrovské muzeum a milovníci umění si zde jistě "pošmáknou", ale pro běžného turistu je chození od díla k dílu značně vyčerpávající. Navíc zde je pár kaváren, kde by se i dalo sednout, ale jsou buď hodně drahé, nebo přecpané k prasknutí.
Mně se Louvre líbil spíš po architektonické stránce - zvenku je pyramida, a malé pyramidky kolem, monumentální a tvoří to úplný a celistvý dojem z Louvru. K tomu obehnané palácem, který je též skvostem architektury. Venku pak pohled na Tuilerijské zahrady s dominantním Carrouselským obloukem, který nechal postavit Napoleon po sérii vítězných bitev. Tento "vítězný" oblouk je jakousi bránou k Louvru a pohled od (zpod) něj směrem k Louvru je nezapomenutelný.




Tento park vede k náměstí Svornosti - Place de la Concorde - což je snad nejznámější náměstí v Paříži - nejspíš kvůli 23 metrů vysokému obelisku, který je 3000 let starý a původně byl v egyptském Luxoru. Nyní obelisk stojí na místě, kde dříve za revoluce byla umístěna gilotina, a kde přišla o život Marie Antoinetta. Je zde umístěno i obrovské Pařížské oko, podobné Londýnskému oku, tedy obrovské kolo, ze kterého je krásný výhled na okolí. Vstupné stojí kolem 20 euro.
Z Place de la Concorde je pak krásný pohled na Champs-Élysées a Napoleonův Vítězný oblouk, což je opravdu monument usazený do středu všeho :)



Po prohlídce Louvru jsme zamířili do dalšího muzea - do Orsaye. Leží na druhé straně Seiny a před samotnou budovou jsou vystaveny sochy zvířat.

 ´

Organizačně to v Orsay měli zmáklé taky, ale tím, že už bylo kolem poledne, fronty tam i s Museum Passem byly delší. Po bezpečnostní prohlídce jsme zamířili na sochy, které byly opět monumentální a nakonec po prohlídce všemožných skulptur jsme zamířili na odpočinek do nejvyšších pater budovy, kde byla kavárna s kulatými skleněnými okny, která vypadala jako hodiny. Kavárna byla příjemná a zařízení bylo velmi moderní.
























Po krátké přestávce jsme zamířili do bloku impressionistů - tedy Monet, Picasso a Gaugin. To se nám s přítelem velmi líbilo. Obrazy byly více skutečné a spousta obrazů byla jak vystřižená z reálné situace.



 
















V přízemí se pak nacházela výstava obrazů s arabskou tématikou a přítel tak zavzpomínal na výlety do Maroka a Ománu.




Orsay se mi líbil hodně, ale dle mého Louvre mě zaujal víc. Přítel byl naopak o dost víc nadšený z Orsay a Louvre ho až tolik nenadchl.
Zajímavé... jak dva lidé vnímající tutéž realitu mají úplně opačné názory...


 




Po absolvování Orsay jsme sháněli nějaké rychlé občerstvení - už jsme byli uchození a tak jsme potřebovali doplnit enrgii - McDonald nás celkem zklamal, protože ten u Louvru byl přeplněný a nefungovaly jim tam WC. Šli jsme tak ještě kus dál do jiného McDonaldu, zde jsme si sedli, ale najedli se(přítelovi teda bylo z jídla zbytek dne blbě). Následně jsme ale vysledovali, že KFC je prostě lepší a chutnější. KFC jsme tedy určili jako naše hlavní stravovadlo pro následující týden... kromě pizzy :)





Komentáře

Oblíbené příspěvky